Jeg har haft mulighed for at interviewe Søren Damtoft, der i skrivende stund er en af de allerbedste danske hukommelses-atleter. Søren fejrede sin debut i 2012 i en alder af 58 år ved verdensmesterskaberne i London og er netop blevet senior verdensmester i Kina i December 2014. Blandt andet har Søren formået at huske 369 spillekort på 30 minutter, 1142 binære tal på 30 minutter og et sæt spillekort (bestående af 52 spillekort) på 101,43 sekunder. Hvordan Søren er kommet til hukommelsestræningen og hvad der er hans drivkraft, det kan du læse om i dette interview. God fornøjelse!

 

[grey_box]HEJ SØREN, TAK FORDI DU VIL STILLE OP TIL ET INTERVIEW ANGÅENDE HUKOMMELSESTRÆNING. VIL DU FORTÆLLE LIDT OM DIN BAGGRUND?[/grey_box]

Jeg er 60 år, bor i Herfølge og er gift med Nan. Jeg er uddannet civilingeniør og har en licentiatgrad (svarer til Ph.D) i kemi. Jeg arbejder nu med tekniske opgaver som specialkemiker i et datterselskab af Novo Nordisk, hvor jeg også tidligere har været direktør. For 2 år siden valgte jeg at gå på nedsat tid, så jeg også fik tid til at dyrke mine interesser, der ud over hukommelses-sporten også omfatter en stor interesse for Frankrig, hvor vi har hus.

[grey_box]DU ER JO LIGE NU DEN BEDSTE AKTIVE DANSKER, NÅR DET GÆLDER HUKOMMELSES-SPORTEN OG DU HAR OGSÅ DELTAGET VED VERDENSMESTERSKABERNE I ENGLAND 2012, 2013 OG I KINA 2014. HVORDAN KOM DU TIL HUKOMMELSES-SPORTEN OG HVOR LÆNGE HAR DU VÆRET I GANG?[/grey_box]

Det begyndte med, at jeg læste bogen ›Memo‹ af Oddbjørn By. Senere læste jeg også ›Moonwalking with Einstein’ af Joshua Foer. Der beskriver han miljøet omkring hukommelses-sporten, og da jeg for godt 2 år siden begyndte at arbejde mindre syntes jeg, at det kunne være sjovt selv at prøve at være med. Jeg må indrømme, at det motiverede mig, at jeg kunne se at der var en god chance for at slå nogle af de danske rekorder, og senere også seniorverdensrekorderne.. Min første turnering var VM 2012 i London, og det var en god oplevelse. Jeg mødte en masse spændende og hyggelige mennesker, og resultatmæssigt var det også hæderligt.

[grey_box]DU ER JO EN AF DE ÆLDRE HUKOMMELSESUDØVERE, OGSÅ SET MED INTERNATIONALE ØJNE – FAKTISK ER DU PÅ VERDENSPLAN EN AF DE ALLERBEDSTE I DIN ALDERSGRUPPE. HVAD ER MÅLET FOR 2015 OG DE KOMMENDE ÅR?[/grey_box]

Jeg vandt seniorrækken ved VM i Kina, og det vil jeg da gerne gentage i år – og formentlig også et par år frem. Et andet mål for i år er at forbedre mine seniorverdensrekorder til et niveau på omkring 400 point i hver øvelse. En rekord jeg særligt gerne vil have er den danske rekord i ’spoken numbers’. Den er på 128, og mit bedste resultat i konkurrence er nu 90, men den er indenfor rækkevidde. Og så har jeg da stadig ambitionen om at blive International Master of Memory – det ville i så fald være som alle tiders ældste.

Søren Damtoft

[grey_box]HVAD ER EFTER DIN MENING DET FASCINERENDE VED HUKOMMELSES-SPORTEN?[/grey_box]

Det fascinerer mig, at man, selv når man når min alder, kan blive ved med at forbedre sig meget – og at man kan gøre nogle ting, der for udenforstående kan virke helt uladsiggørlig. Jeg holder også meget af den internationale dimension. Jeg kendte ikke meget til Mongoliet, før jeg begyndte på det her, men når jeg ser de resultater de unge mongolske deltagere når, så tager jeg hatten af.

[grey_box]EN AF VERDENSREKORDERNE ER JO AT HUSKE ET SÆT SPILLEKORT MED 52 KORT I UTROLIGE 21,19 SEKUNDER. HVOR MEGET TROR DU, DER VIL VÆRE MULIGT I FORHOLD TIL FREMTIDIGE NYE REKORDER?[/grey_box]

Det er svært at sige. Jeg er sikker på, at Simon Reinhard, der har rekorden, når under 20 sekunder, men der er en del unge mongoler og kinesere, der har potentialet til at gøre det endnu bedre. Det er et spørgsmål om, hvor meget de vil og kan træne.  Det er en begrænsning, at disciplinen altid er den sidste i en lang tikamp. Uden det havde vi set tider under 20 sekunder allerede nu.

[grey_box]DER FINDES JO BÅDE EN VERDENSRANGLISTE OG FLERE FORSKELLIGE INTERNATIONALE TURNERINGER. HAR DU ET BUD PÅ, HVORDAN HUKOMMELSES-SPORTEN KOMMER TIL AT UDVIKLE SIG FREMOVER?[/grey_box]

Jeg tror, at den nuværende rangliste og turneringerne i forbindelse med den stadig vil være der, men det er jo ikke en publikums- og Tv-sport. Hvis der skal komme bred interesse skal det nok være en form for mand med mand konkurrencer i stil med den kommende Extreme Memory Tournament.

[grey_box]DANMARK MÅ JO I FORHOLD TIL LANDE SOM SVERIGE, NORGE OG TYSKLAND BETEGNES SOM ET UDVIKLINGSLAND, NÅR MAN SNAKKER HUKOMMELSES-SPORTEN. HVOR ER VI PÅ VEJ HEN HER I DANMARK OG HVAD KAN VI OPNÅ?[/grey_box]

Hukommelses-sport er en meget individuel sport. Jeg ved at mange at de nuværende stærke tyskere blev inspireret af en TV optræden af Gunther Karsten i 2003. Det blev støtte af oprettelsen af den tyske organisation, Memory XL, hvor Boris Konrad i de senere år har været drivkraften. I Sverige er det meget Idriz Zogaj, der har inspireret de nuværende bedste svenskere, og han har også arrangeret turneringer i Sverige. Norge minder mere om Danmark med meget få udøvere. Ola Kåre Risa er super god, men der er kun en anden nordmand der konkurrerer i øjeblikket.

Det vil formentlig kræve en stærk frontfigur i Danmark, hvis sporten skal blive større – og det er sandsynligt, at vedkommende også skal have en økonomisk interesse i at bruge den tid, der skal til. Det har i hvert fald været en succes i Sverige.

[grey_box]SØREN, MANGE TAK FOR DIN DELTAGELSE OG HELD OG LYKKE MED DINE MÅLSÆTNINGER![/grey_box]