Eksamensangst

8 tips til at takle din eksamensangst

Det at frygte en kommende eksamen kan udvikle sig til en meget stor udfordring. Men du kan gøre noget aktivt for at takle angsten.

En udfordring, der kan have konsekvenser

Eksamensangst er for mange mennesker en kæmpe udfordring, der i værste fald kan resultere i, at man dropper ud. Sjældent har fravalg af uddannelse noget at gøre med, at indholdet ikke passer til dig. Men presset til eksamener kan føles uoverkommeligt. Når du så faktisk har valgt at droppe ud, kan det føles som et enormt stort nederlag for dig.

Problematikken omkring eksamensangst er dermed ikke fjernet, selvom det måske kan føles sådan til at starte med. Ved den næste uddannelse, hvor du har en forventning om at alt bliver bedre, kommer samme udfordring op igen og det hele starter forfra. For eksamensangsten handler sjældent om én konkret eksamen. Det er en generel problematik, du godt kan arbejde med, hvis du har fokus på det.

Og selvom der ikke er garantier for, at det hele ”bare lige” kan ændres, så er der nogle ting du kan gøre, for at komme din eksamensangst til livs. Men inden jeg vil komme med mit bud på de 8 trin, der kan hjælpe dig med at takle din eksamensangst, så har jeg lige et par vigtige pointer først.

 

Der er mange årsager

Det at være plaget af eksamensangst kan have mange forskellige årsager. Det kan for eksempel være, at du tidligere har haft en dårlig erfaring i en eksamenssituation. Måske var du lidt utilfreds med dig selv. Måske var din censor ikke helt rimelig over for dig eller stemningen var generelt lidt anspændt. Et grundlæggende negativt syn på ens selvværd kan være en stor udfordring, der ofte kan gøre det meget vanskeligt at være klar på den ventede eksamen.

Og fordi der kan være mange forskellige årsager, så skal mine 8 trin til takling af eksamensangsten også kun ses som en velment guide til, hvad der kan hjælpe dig. Jeg udsteder ikke garantier og vil i samme åndedrag også gøre opmærksom på, at det kan være en god idé at opsøge professionel hjælp.

Jeg har i forbindelse med adskillige hukommelsesturneringer siddet i situationer, der ligner eksamener nærmest på en prik. Jeg har været meget presset og mindst lige så stresset. Jeg har været meget utilfreds med mig selv, jeg har kritiseret mig for mine egne indsatser – men jeg har også oplevet det modsatte: høj selvtillid, troen på mig selv og mine evner og glæden ved at stille op. Med årene har jeg mere og mere lært at takle disse situationer og fundet ud af, hvordan jeg kan være i dem. Og jeg har i sidste ende opnået resultater, jeg aldrig selv troede var mulige for mig.

Men lad os komme til sagen. Du er trods alt kommet her for de 8 trin.

 

8 tips til at takle din eksamensangst:

 

Tip 1: Vær velforberedt

Det at være velforberedt er elementært. Uanset hvordan du har det med det fag du skal op i, så vil en god forberedelse altid gøre, at du kan være mere afslappet. Det er svært at være helt cool, når man ikke aner noget om indholdet.

Nervøsiteten kan (og måske skal) ikke fjernes fuldstændig. Det er meget normalt og faktisk produktivt at være en smule anspændt. Men et faktum er, at dårlig forberedelse vil være en af hovedårsagerne til ens angst til eksamen. Har du styr på dit stof, så vil du også vide, at du består.

 

Tip 2: En læringsplan og et konkret mål

Uafhængig af, hvilken eksamen du skal op i og hvor stor et pensum du står over for, så kan det føles overvældende at skulle lære alt det. Pensum skal helst ses i et slags fugleperspektiv, hvor du tager enkelte dele af stoffet (for eksempel sorteret efter emne) og danner dig et overblik.

Når du så har gjort det, prøv at tage delene og lave en plan for, hvornår du senest 1) har læst det igennem og 2) skal være i stand til at kunne gengive det i grove træk. Jo mere konkret du er i forhold til tidsplanen, jo mere sikkerhed vil det skabe i dig. Men husk, at planen skal være realistisk. Du kan ikke det hele på én gang.

Jeg har specialiseret mig i den slags udfordringer, der omhandler meget stof, der skal læres. Og jeg lover dig 100 procent, at du med det nødvendige overblik og en realistisk tidsplan kommer til at nå i mål – og dermed skaber ro i dit sind.

 

Tip 3: Vend det døve øre til og fokusér på dig selv

Lad os bare sige det som det er. Folk snakker. Meget. Så meget at det halve kunne være nok. ”Skal du ikke snart begynde på afsnit 11? Jeg er allerede nået til afsnit 27. Vi skal op om en måned!”

Problemet med den slags samtaler er på den ene side, at vi ikke altid 100 procent kan gå ud fra, at det er sandt. Og på den anden side (og det er den største udfordring her), så skaber det en meget større udfordring for dig end hvad der er godt af. Du tænker måske: Jeg er ikke nået til afsnit 11 endnu og hun er allerede ved afsnit 27! Og den røde panikknap blinker og lyser hos dig og skaber ubehag, stress og angst.

Men hvad nu, hvis det er helt efter planen og du har helt og aldeles styr på din plan fra tip nummer 2? Så er alt godt. Hold snuden i sporet. Gør det i det tempo, du selv har fastlagt – og lad de andre om at snakke.

 

Tip 4: Accepter din frygt og byd den velkommen

Du er ikke forkert, fordi du er nervøs. Du er lige som alle andre. Lad frygten blive en del af dig. Når du byder frygten og nervøsiteten velkommen, så vil du nemmere kunne håndtere den og leve med den.

Du har også skrevet tip 4 lige ovenover.

 

Tip 5: Lad være med at gruble for meget over tingene

Det er et lidt klassisk adfærd at se for sig, hvad der kan gå galt i situationen. Det udløser fysisk og psykisk stress i os, der bare fremmer en ting i dig. Din eksamensangst vil vokse i takt med alle de katastrofetanker, du med stor kreativitet hiver op af hatten. Konsekvensen vil være, at din hjerne blokerer og allerhelst vil løbe skrigende væk.

I stedet for, så fokusér på det succesfulde scenarie. Se dig selv bestå din eksamen, træk vejret dybt, hør fuglene synge. Mind dig om tip 2 og tip 3.

Jeg er velforberedt. Jeg har en god plan. Det er naturligt at være lidt nervøs. Og skulle det utænkelige ske, så tager jeg eksamen om igen. Alt godt. Og alt ER faktisk godt.

 

Tip 6: Forestil dig, at du befinder dig til eksamen

Spørg din veninde eller morfar, om han eller hun vil lege eksaminator for dig. Giv dem dit materiale, lad dem spørge dig om alt og mærk, hvor hurtigt tiden faktisk går. Ideelt set spørger du én, der skal op i samme eksamen som dig og derfor kender materialet.

Du vil få en erfaring med dig, som kommer dig til gode. Du ved nu, at du kan svare på stoffet (eller hvad du har haft svært ved og skal kigge lidt ekstra på).

 

Tip 7: Hold pauser og lad din hjerne bearbejde det lærte

Pauser er utrolig vigtige. Lad mig bare sige det som det er: Du har brug for pauser for at bearbejde de ting du lærer og prøver du at presse det hele ind på én gang uden at kunne trække vejret imens, så kan det være en meget stressende og voldsom oplevelse.

Pauser i vores læring svarer lidt til restitutionsperioden, når vi dyrker motion. Det er der, hvor musklerne faktisk vokser og spirer. Træner du den samme muskel hver dag, vil du ikke få det samme resultat ud af det end hvis du holder en dags pause.

Og vores læring fungerer lidt på samme måde. Lær effektivt et givent tema i for eksempel to timer og lad så det lærte ligge i en dag eller to, hvorefter du så repeterer. Det betyder ikke, at du ikke må lære noget andet imens, men bare husk at lave noget andet end konstant at stirre i din bog på højtryk. Mød et par venner, se Paradise Hotel eller løb en tur i skoven. Bare få hjernen til at fokusere på noget andet, så du dagen efter kan gå ind med fornyet energi.

 

Tip 8: Beløn dig

Belønninger har positiv indflydelse på os. Er du nået i mål, så forkæl dig selv. Book et spa-ophold, køb 3 liter is eller gør noget, du har ønsket at lave i lang tid. Fejr og hyld dig selv, for din planlægning, din motivation og din målrettet tilgang har fået dig i mål – til trods for din nervøsitet. Findes der noget mere tilfredsstillende end at være nået i mål med noget, der har krævet noget af en? Tillykke med din sejr, du har fortjent den.

 

Og næste gang du igen møder modstand i form af eksamensangsten, så husk din belønning og din sejr. Og at du gjorde det, uanset hvad.

 

Har du brug for hjælp?

Sidder du tilbage med en fornemmelse af, at du godt kan se pointen i det her, men at du samtidig har svært ved at komme igennem eksamen alene? Der er hjælp at hente, for du er ikke alene med denne problematik.

I forhold til planlægningen og især læringen af dit stof, så har jeg i mange år arbejdet med lige præcis den del med stor succes. Kontakt mig her på siden og få hjælp til det, så du med ro i maven og oprejst pande kan gå ind til eksamen og vide, at du nok skal kunne huske det hele. Jeg har erfaring for, i løbet at 2-3 sessioner, at kunne hjælpe mennesker med at huske deres stof op til en eksamen.

Derudover samarbejder jeg med Mette Sloth, som er psykolog i København og som har erfaringer med at hjælpe klienter med blandt andet eksamensangst. Mette Sloth har hjulpet sine klienter med at mindske eksamensangst i løbet af 3-4 sessioner. Du kan besøge og kontakte Mette direkte på hendes hjemmeside. Sammen er vi et stærkt hold, der kan hjælpe dig – enten i et samlet forløb eller ved at tale med den ene af os. Alt efter behov.

Hele processen indeholder tre hurtige, ukomplicerede skridt:

 

1. Ræk ud til os

Skriv til os. Vi ringer dig op senest 24 timer efter at du har kontaktet os.

2. Vi arbejder sammen

Vi vil i fællesskab arbejde på, at du med fred og ro og uden angst kan gå ind til eksamen.

3. Nyd din ro uden angst

Tag en velfortjent vejrtrækning og mærk din indre ro omkring eksamen.

Kontakt os

Mette Sloth

Mette er autoriseret psykolog i hjertet af København og har omfattende erfaring med klienter, der lider af eksamensangst. Du er i gode hænder hos Mette, der møder dig med respekt og forståelse. Det er ikke et krav, at sessionerne bliver afholdt i København, da online sessioner er en mulighed. Læs om Mette på hendes hjemmeside.

Lars Christiansen

Lars har specialiseret sig i lærings- og hukommelsesmetoder. Han kender til fornemmelsen at være en presset situation, der i høj grad ligner eksamen og hjælpe dig med at organisere og strukturere dit stof, så du med selvtillid kan møde op til din eksamen. Han er skribent på denne artikel. Kontakt Lars via kontaktformularen her på siden.