Pomodoro-teknikken

Fjern det der distraherer med pomodoro-teknikken

Jeg kan godt af og til sidde tilbage med en fornemmelse af, at jo flere elektroniske hjælpemidler vi benytter os af i vores hverdag, jo mere er der behov for at sætte en ramme for at opnå et velfungerende læringsmiljø. Tænk på alle de distraktioner vi udsættes for: mobiltelefonen, der blinker ved hver lille aktivitet på Instagram. Mosteren, der lige ringer for at høre hvordan det går. Den spændende serie, vi lige skal nå at se inden weekendens afslutning. Podcastens afsnit, der lige skal høres færdigt, inden det næste afsnit kommer frem. Den fælles tråd på Messenger, hvor man selvfølgelig er forpligtet til at svare. Og jeg kunne blive ved. Der er kommet en del fokus på dette de sidste år, hvilket er en god ting. Men det ændrer ikke ved, at især mobiltelefonen er en massiv og omfattende kilde til at blive afledt fra det væsentlige. Pomodoro-teknikken er din løsning til denne udfordring.

Pomodoro-teknikken skaber et sundt læringsmiljø

Og så er der alle andre ting, der har en betydning for os. Børnene skal puttes. Der skal handles ind og vaskes tøj. Vi går på arbejde og er stressede, når vi kommer hjem. Der skal jo også være tid til at drikke et glas vin med veninden. Vi kender det jo alle sammen. Mange af disse ærinder er nødvendige for os, nogle af dem vigtige. Der er ikke meget tid tilbage i en travl hverdag – og lige præcis derfor bliver du nødt til at forholde dig til, hvordan du kan skabe det optimale læringsmiljø, så du kan nå i mål uden frustrationer og selvsabotage.

Og det er her, den lille tomat kommer til sin ret. Den er et symbol på metoden, der kan tvinge dig til at fokusere på det væsentlige i en kortere periode. Og et hvilket som helst andet analogt ur med alarmfunktion fungerer lige så godt som den, der ligner en tomat.

De enkelte trin til en effektiv læringsperiode

  1. Afsæt 2 timer. Vælg et tidspunkt, hvor du har mulighed for at undgå forstyrrelser af hvilken som helst art. Det kan fx være fra 20:00 til 22:00 om aftenen, når børnene sover, men også fra 6:00 til 8:00, hvis det passer dig bedst. Det vigtige er at du har 2 timer til rådighed, hvor du ikke bliver forstyrret.
  2. Aftal med dine nærmeste, at du ikke står til rådighed for dem i den periode og at du har brug for arbejdsro uden nogen form for forstyrrelser.
  3. Lav en konkret plan for, hvad du vil arbejde på i den periode. Hvilket stof fra dit pensum er vigtigt at få gået igennem? Det må gerne være 3 mindre eller et stort emne du ønsker at gennemgå.
  4. Lige inden den valgte tidsperiode tjek dit arbejdsområde. Ryd dit skrivebord, så kun redskaber til eventuelle noter, det stof du vil arbejde med og æggeuret ligger på bordet. Fjern PC, mobiltelefon eller andet, der kan fjerne din opmærksomhed. Det her er et af de vigtigste punkter og du må ikke sløjfe på dette, da meningen med selve metoden ellers ikke kommer til at virke for dig.

Hvad er egentlig målet? Hvor vil jeg hen?

For at kunne få det optimale ud af din kostbare tid, bør du tænke over, hvad der er vigtigt for dig at beskæftige dig med. Planlægning betyder rigtig meget og vil gøre, at du helt præcist ved, hvad du skal tage fat på. Definér gerne et helt konkret mål på, hvad du vil gennemgå.

Når du så har fået et godt overblik over, hvilket indhold der er vigtigt for dig at lære, så vil planen være, at du sætter 3 halve timers læring af. Det samlede tidsforbrug vil være på nøjagtigt 120 minutter.