Majormetoden

Majormetoden er omfattende, rigtig omfattende (…og utrolig effektiv!)

Hvis du har planer om at huske mange tal – og når jeg siger mange tal, så mener jeg MANGE tal – så er majormetoden den metode, du bør kigge nærmere på. Den finder mest anvendelse hos hukommelsesatleter, der gerne vil huske mange tal hurtigt og effektivt. Jeg har ved hjælp af denne tilgang lært de første 10000 decimaler af Pi (i kombination med rutemetoden, der er uundgåelig, når man vil huske så mange ting).

En form for afkodning, der efter måneders forberedelse begynder at give pote

I denne artikel ser vi lige bort fra rutemetoden. Problemet er nemlig til at starte med ikke selve rækkefølgen, men at vi bliver nødt til at afkode tallene til noget, hjernen forstår. Hvad er forskellen mellem 141 og 41? Bortset fra, at der matematisk set er en forskel på lige præcis 100, så er det indholdsmæssigt svært for hjernen at se en stor forskel. Tal er nemlig meget abstrakt information og vi har uden en form for afkodningsteknik svært at huske dem. Og det er så her, majormetoden kommer ind.

Tal bliver til konsonanter, som bliver til ord, som bliver til billeder

Majormetoden omdanner tallene til konsonanter, for derefter at kunne danne et ord ud af dem. Man kan vælge at gøre det 2-cifret eller 3-cifret. For de fleste, der anvender majormetoden, betyder tallene følgende:

1 = T

2 = N

3 = M

4 = R

5 = L

6 = J, H eller SH

7 = K eller G

8 = F eller V

9 = P eller B

0 = S

34 for eksempel ville så være M og R. Et oplagt ord er dermed ”mor”. Med andre ord, så vil du se din mor som nummer 34. Et andet eksempel er 76, altså K og J (køje), 95 (P og L kunne give palle). Opgaven fra nu af ville så være at definere alle ord fra 00 til 99 (fx SAS) til papkasse. Bemærk i øvrigt, at de fleste undlader at gå op i vokalerne. Det er første og anden konsonant, der danner ordet.

2 cifre eller 3 cifre? Et spørgsmål om temperament og ambitionsniveauet

Vælger du at gå hele vejen fra starten af og etablere en 3-ciffer-metode, så er det i princippet samme måde at gøre det på, bare meget mere omfattende. 345 ville for eksempel kunne være Marilyn Monroe (MaRiLyn). Det er faktisk et billede jeg anvender. 346 kunne blive til en mariehøne.

Men hvorfor har man valgt at inddele tallene til lige præcis disse konsonanter? Ved 1, 2 og 3 er det forholdsvist nærliggende. 1 ligner med lidt god vilje t, n har to ben, m har 3 ben. Ved 4 bliver det lidt mere kringlet: det ender på r (fonetisk). L betyder på romersk 50 (og giver dermed 5). Når man vender 6-tallet på hovedet, KUNNE man godt se det som et j. 7 ligner et k. Ved 8 har jeg ikke nogen god forklaring overhovedet (udover ”sådan er det bare”). 9 ligner et p og 0 er ’sero’ på engelsk, altså S.

Ja, det er lidt kringlet – og det er ikke for alle

Jeg vil gerne medgive, at det mildest talt kan virke lidt kringlet. Det tager tid at huske de her tal som konsonanter. Og det tager også tid, at danne ord ud af de konsonanter. Du skal jævnligt genopfriske afkodningen og ordene, så de bliver i din bevidsthed. Da jeg startede med hukommelsessporten, startede jeg med et 2-ciffer-system (der dermed jo ’kun’ indeholder 100 forskellige billeder fra 00 til 99). Efter nogle år fik jeg så ændret det til et 3-ciffer-system (der indeholder præcist 1000 tal fra 000 til 999). Det er noget man ikke lige får lavet på en eftermiddag. Jeg mener at huske, at jeg har siddet med det i mindst et halvt år, men jeg er i dag meget stolt over og glad for, at jeg fik ændret det.

Denne her afkodning med de foreslåede konsonanter til de enkelte tal er jo ikke mejslet i sten, så du kan i princippet bare ændre den til de konsonanter der giver mest mening for dig. Systemet i sig selv vil ikke ændre sig. Måske har du en bedre måde, du kan huske dem på.

I kombination med rutemetoden kan du huske alle de tal, du vil

Det at afkode tal alene kan i de fleste tilfælde give meget god mening. Hvis du fx vil huske et årstal på en specifik begivenhed, så skal der ikke så meget andet til end at finde ud af, hvad det kunne betyde for dig rent visuelt. Skulle du nu have en lidt særlig interesse for ord og du vil huske mange af dem lige som mig, så vil du ikke kunne komme udenom rutemetoden – eller den man på engelsk også kalder Mind Palace. Måske har du hørt dette før. 

Da jeg gik i gang med de 10000 decimaler i forhold til min verdensrekord, så startede jeg med at lave 10 rutepunkter i min gamle lejlighed, hvor jeg lagde tallene ned (afkodet!). Efter de 10 punkter og dermed 50 tal fortsatte jeg så med de næste 10 punkter og 50 tal. Jeg gentog jævnligt de tal, jeg havde memoreret, men fortsatte derfra sådan set på samme måde: 10 punkter/50 tal osv. Processen gentog jeg i alt 20 gange, indtil jeg landede på i alt 2000 rutepunkter er dermed de 10000 decimaler.