Vores sanser er adgangen til vores fortid

Ugens tip handler om de sanser, vi mennesker har til rådighed. De kan nemlig bruges til meget mere end bare at smage og dufte den mad, vi har på bordet eller at mærke vinden blæse om ørerne på os. Vores sanser er vejen til vores hukommelse, for hvor tit bliver vi ikke mindet om vores barndom ved duften af noget vi genkender?  

Måske ser du ved duften af frisk slået græs din far ordne haven, dengang du var en lille pige eller dreng. Måske husker du dit første kys ved tilfældigvis at høre Rolling Stones’ “Angie” gennem højtalerne i dit lokale indkøbscenter. Det er ikke sjældent, at den slags sker og det viser bare, hvor imponerende vores hukommelse fungerer, så længe der bliver opfyldt nogle betingelser.

Og en af de her betydningsfulde betingelser er altså at bruge vores sanser, når du vil huske eller lære noget nyt.

[blue_box]Artiklen tilhører artikelserien om de  52 tips til en bedre hukommelse. [/blue_box]

Jo flere sanser vi bruger, jo bedre husker vi

Helt konkret betyder det, at det ville være en fordel for dig, hvis du havde mulighed for ikke bare at se det du skal huske, men også at dufte, smage, føle det. Det vil i de fleste tilfælde være nemmest for os, at bruge vores syn til at forestille os information, men det vil også være muligt at variere og kombinere lidt mellem de forskellige sanser. Hvis man fx skal forestille sig en liste over de farligste dyr, så prøv ikke bare at SE den farlige flodhest, men også at røre ved den og dufte den i dine tanker – for så har du i genkaldelsen af selve informationen (flodhesten) muligheden for at slå på flere strenge.

Der er stort set ingen begrænsninger i brugen af vores sanser – men det skal trænes

Sådan fungerer det ikke bare med dyr, men også med mange andre ting. Hvis du er ved at skulle gå op til eksamen i kemi og skal lære det periodiske system, så vil det være en nem opgave og fornemme klor ved at tænke på et besøg i svømmehallen (duften, fornemmelse af vand på huden). Hvis du så forestiller dig at du svømmer 17 baner frem og tilbage, så har du dermed samtidig kunnet huske, at klor er nummer 17 i det periodiske system. Ved at mærke en halskæde siddende på halsen, der har taget 47 måneder at spare op, husker du sølv som nummer 47 i det periodiske system.

Prøv dig frem – der er ikke noget rigtigt eller forkert i brugen af dine sanser

De her eksempler er forslag til, hvordan man kan gøre det muligt at bruge sanserne og dermed huske dem bedre. Der findes ikke noget rigtigt eller forkert – det handler for dig om at afprøve, hvilke sanser der vil er nemmest for dig at huske. Vi er nemlig allesammen forskellige, også når det gælder vores sanser. Men i de fleste tilfælde vil en kombination af flere sanser være den mest effektiv løsning for dig.

Det kan i starten være en smule svært at forestille sig dufte eller en speciel følelse på huden, men som ved stort set alle andre ting vil du blive trænet og dermed bedre og bedre. Det kræver en vis form for kreativitet, der skal skoles, men din hukommelse vil takke dig for det.

Vores sanser er vejen til specielle følelser, som på den måde er medvirkende til at kunne huske uhørt mange ting. God fornøjelse med at give plads til ALLE dine sanser!