Tip nummer 2 handler om en af de mest kendte og virkelig geniale indlæringsteknikker: Loci-metoden. Loci-metoden er en ældgammel metode, som angiveligt er udviklet af de gamle grækere. Og så gammel teknikken er, så god er den også. Enhver, der dyrker hukommelsestræning som sport, kan ikke undvære loci-metoden. For den gør nemlig, at vores hjerne altid finder tilbage til det rigtige sted i rækkefølgen af data, vi prøver at få banket ind i vores hoveder.

Drop huskesedlen

[blue_box]Denne artikel er del af artikelserien 52 tips til en bedre hukommelse. [/blue_box]

Loci betyder ikke så meget andet end ‘sted’ eller ‘placering’. Metoden er ganske simpelt at bruge – der skal kun tre små skridt til.

Første skridt er, at du beslutter dig for forskellige rutepunkter i et område, man kender til. Det kan være dit køkken eller din stue, hele lejligheden, gymnastiksalen, vejen på arbejde eller et hvilket som helst andet sted. Disse rutepunkter ligger i en bestemt rækkefølge og er typisk genstande som for eksempel en dør, en plante, tv’et, vinduet osv. – og så gemmer du ruten i din hukommelse.

Når du så skal lære ny informationer, tager du 2. skridt og gemmer informationerne på de enkelte rutepunkter.

Tredje skridt er så, at “gå” mentalt på ruten og til de forskellige rutepunkter, hvor du så hurtigt vil kunne genkalde den nye information, som du tidligere har lagt på stedet. Det lyder meget simpelt – og det er det også!

Følgende skal du være opmærksom på:

  • Har du meget at lære, giver det god mening at bruge flere forskellige rutepunkter, så du ikke blander tingene sammen. For hvis du bruger ruten to gange til forskellige informationer, vil du have svært ved at huske, hvordan det hænger sammen.
  • Genopfrisk ruten samt informationerne, så du lagrer det i langtidshukommelsen. Ruten bruges til korttidshukommelsen. Gennemgår du den tilstrækkeligt mange gange, vil informationen automatisk blev lagret i langtidshukommelsen.
  • Prøv forskellige rutepunkter. Nogle punkter fungerer bedre end andre. Det er individuelt forskelligt, hvad der fungerer for en. Jeg analyserer og finsliber mine ruter løbende, så de bliver bedre og bedre.

For at gøre det lidt mere klart, får du her et eksempel:

Du har besluttet dig for 5 rutepunkter i din lejlighed:

  1. Indgangsdøren
  2. Køkkenbordet
  3. WC
  4. Sengen i soveværelset
  5. Altanen

Det du skal huske er indkøbslisten til din mormors 100 års fødselsdag. Indkøbslisten indeholder stearinlys, fløde til lagkagen, viskestykker til opvasken bagefter, et par varme hjemmesko, da der er lidt fodkoldt hos din mormor og højtalere til musikanlægget, så i kan lytte til Keld og Hilda sammen.

Du kunne dermed tænke på følgende lille historie:

  1. Du træder ind ad indgangsdøren, hvor du tænder for 500 stearinlys i forskellige farver og størrelser.
  2. Du hopper hen over stearinlysene direkte ind i køkkenet, for der er smurt flere liter fløde hen over køkkenbordet.
  3. Efterfølgende går du på WC og dypper viskestykkerne i kummen, for at kunne gøre bordet rent.
  4. Efter rengøringen trænger du til en pause og lægger dig i sengen i soveværelset, hvor du finder et par varme hjemmesko. Desværre lugter disse hjemmesko af sure tæer og du bliver nødt til at forlade soveværelset igen.
  5. Så du går ud på altanen for at få frisk luft, hvilket du også får – desværre spiller naboerne så høj musik gennem musikhøjtalerne, at du får meget ondt i ørerne.

Historien kan sikkert godt være mere spændende, men det skulle bare illustrere, hvor nemt det egentligt er, ved hjælp af sin fantasi og loci-metoden at huske genstandene – for når du så står i butikken og gennemgår rutepunkterne og din lille historie, så glemmer du ikke de tilsvarende begreber fra indkøbslisten.

Lad mig vide, hvis det ikke var helt forståeligt eller hvis du har kommentarer. Dertil kan du enten bruge kontaktformularen her på siden eller efterlade en besked under denne artikel.