Tip nummer 1 handler om en af de efter min bedste overbevisning mest effektive metoder til blandt andet fremmedsprogslæring. De fleste mennesker hader at lære gloser, da det på det første blik virker ret kedeligt og uoverskueligt, at skulle terpe ukendte ord. Men sådan behøver det ikke at være.

[blue_box]Denne artikel er en del af artikelserien 52 tips til en bedre hukommelse. [/blue_box]

Det er en rigtig god idé at bruge den såkaldte nøgleordsteknik til læring af noget nyt. Nøgleordsteknikken består af to skridt. Første skridt handler om at finde et ord, der lyder lidt som det ord, der skal læres. Hvis du altså for eksempel har planer om at lære en glose, så kan du med fordel bruge et ord, du allerede kender på dansk (nøgleordet), for at henlede til det ord, du gerne vil lære på det nye sprog. Andet skridt er så, at tilknytte nøgleordet med det oversatte ord, der skal læres.

Nøgle

For at det ikke bliver for kryptisk, giver jeg her et par eksempler til dig.

1.

Du prøver at lære tysk – og en af de gloser, du skal have lært, er ordet “Nest“, hvilket betyder rede (en fuglerede). Ved at bruge et ord på dansk, der ligner “Nest”, vil du have nemmere ved at huske det tyske ord. Hvad ligner altså “Nest”? Det gør blandt andet fest eller hest, da både måden at skrive på og selve intonationen/udtalelsen ligner “Nest”. Nu kunne du så forestille dig, hvordan en hest spiser en fuglerede (“Nest”). Det eneste der skal gøres er at ændre h til n og vupti, du vil have svært ved at glemme ordet “Nest” grundet de billeder omkring den redespisende hest. For billeder er nemmere at huske end bare gloser…

2.

Det engelske begreb “to startle” betyder “at blive forskrækket“. Så kunne man så forestille sig, hvordan Usain Bolt (ham den hurtige sprinter fra Jamaika) står ved startlinjen, hvorefter han så bliver forskrækket grundet startskuddet. Også her har vi brugt nøgleordet start, som så fører os til forskrækkelsen.

At Usain Bolt nok ikke kommer til at blive forskrækket over startskuddet er klart nok, men hvad der er i vores fantasi er det, der hjælper os – uanset, hvor mærkeligt billederne må være.

Det er altså nøgleordsteknikken, der er særdeles effektivt og virkelig batter, når man lærer nye gloser – prøv det!