Tankefleksibilitet

Evnen til at reagere hurtigt på skiftende situationer

De vante tankestrukturer bliver udfordret ved tankefleksibiliteten. Her skal der tænkes nyt, for at kunne muliggøre en situationsrelateret tilpasning af vores tanker. Den mentale bevægelighed er afgørende for fleksibiliteten ved vores tanker og handlinger und forhindrer blindgyder, hvor man hverken kan tage svinget til højre eller venstre.

Forudsætning for en god tankefleksibilitet er koncentrationen og til en vis grad kreativiteten. Den største forudsætning er dog, at man er åben for og klar til at lære nye ting og motiveret til at holde sig mentalt frisk. Vi skal altså være klar til at forlade vores vante tankestrukturer og opbygge noget, vi lige skal vænne os til.

Et godt eksempel for træningen af tankefleksibiliteten kunne være, at man i en høj alder forsøger, at lære et nyt musikinstrument. Måske er det også mere dig, at lære at spille fodbold (så får du oven i købet den fysiske træning oveni). Vores gængse tankemønstre bliver på den måde udfordret på den gode måde. Hvis man så lærer noget, man faktisk har stor glæde af, er virkningen meget større, end hvis man gør noget, fordi man skal. Find noget, du er glad for og træn det, så din tankefleksibilitet har mulighed for at udvikle sig.

Tankefleksibiliteten KAN øves og trænes, så det handler bare om at komme i gang.